2012. október 31., szerda

BLOGarászó

Egy kicsit bele vagyok lassulva ebbe az időjárásba. Bár ma kétségtelenül gyönyörű őszi időnk volt. Munka után beszaladtunk a Kedvesemmel a városba, de csak azért, hogy a kötelező intézni valóinknak a végére járjunk. A hétvégéig már nem akarok belekezdeni semmilyen mintába. A következő (nagy valószínűséggel) a pandafej lesz. 
Ezért, mivel elég sok a ráérős időm, a neten bogarászok. Így akadtam LulaBelle blogjára. Sok sok kreatív ötlet... 
Ami megtetszett benne, az az, hogy a keresztszemes mintákról készült fényképek nagyon nagyok, kis türelemmel a fényképek alapján le lehet számolni a mintát! 



Hát nem édesek? Tökéletes őszi projektek, bár tudom, az első egy kicsit elkésett, Halloween éjszakája ugyanis holnap lesz. A ház mértékletesen kidíszítve, holnap munka után pedig egy kis pihi (és szerintem ebben alvás is lesz...) után átöltözök jelmezbe. Bár nem hiszem, hogy egymás kezéből fogják a kilincset kapkodni az édességre vágyó gyerekek, de a jelmez és a smink nem maradhat el! 

2012. október 30., kedd

Amikor morcos leszek... Ingyen mintával/free pattern


Aki nézegette, olvasta a blogomat, az már tudja- kedvelt időtöltésem az interneten bogarászni (ezekről leggyakrabban a BLOGarászó-k szoktak szólni...), új ötletek, új minták után kutatva. Én is félve ugyan, de tettem már fel egy mintát. És bennem ott bujkál valahol mégis a félelem, hogy mi van, ha, amit csinálok, sérti a szerzői jogokat? Erre mit kell látnom?! Nem fogom mondani az oldal nevét... De számomra vérlázító, hogy eladásra kínálnak mintákat olyanok, akiknek nincs joguk hozzá. Mert nekem ne mondja senki, hogy egy magyar magánszemélynek joga van olyan keresztszemes mintát árusítani az interneten, ami egy angol újságban jelent meg pár hónapja. És nem hasonló mintáról van szó....


Konkrétan ezt találtam meg. Bár az eladó már levette a "termékét" és nem vásárolható meg... Ez amúgy a Cross Stitcher nevű magazin 253. számában található meg. Ismétlem, nem hasonló minta, hanem EZ, azzal a fényképpel, amivel eladásra kínálta valaki.Nem tudom, engem nem vinne rá a lélek, hogy elmegyek, megveszek egy újságot és aztán elkezdjem árulni a bennük talált mintákat. Pedig tudom- ha azt veszem, maga az újság 3.99 font. Ami szerintem nem drága. SZERINTEM. Mert én a fizetésemet fontban kapom. De vegyünk egy magyar keresztszemest hímzőt. Hogy juthat hozzá ehhez a magazinhoz?

2012. október 29., hétfő

Felicity Hall for free!

Ingyenes Felicity Hall minták. Legálisan, hiszen a saját oldaláról tudod lementeni őket. Szépek, nem szokványosak, nem is tudom... Azért kezdtem lapozgatni az újságaimat, hogy mibe is kellene belekezdeni, de most már a bőség zavarával küzdök!



Az ingyenes mintákat itt találod meg! Igaz, ezek tűgobelin minták, de... igazából nincs semmi de. Maximum annyi, hogy én még ezt a technikát nem próbáltam, más anyag kell hozzá, de ennyi. Talán egy kicsit gyorsabban lehet haladni vele, legalábbis így ránézésre, mint a keresztszemessel. Ha ki akarod próbálni a mintákat, de nem tudod, hogy kezdj hozzá, Felicity oldala ebben is a segítségedre van! De ha bármilyen segítségre van szükséged, írj és én megpróbálok segíteni neked!
De láttam, ahol keresztszemessel hímezték ki ezeket a mintákat... Nem is tudom. Vonz az új technika elsajátítása, de száz szónak is egy a vége! Egy ilyen párna mindenféleképpen jól fog mutatni a nappaliban!


2012. október 28., vasárnap

Nyitófülek

Sokszor van olyan (sajnos... ha meg fiatalabb az ember, akkor azért, mert kevés a zsebpénz...), hogy kéne valami ajándékot keríteni-szerezni-csinálni, de nincs rá keret... Vagy valami nagyon egyedi kellene...
Olcsó és újrahasznosíthatsz vele valamit, ami amúgy csak hulladék- az üdítős- vagy sörös dobozok nyitófülét.
Alap ötletként, ha elteszed, képek hátuljára rakva akasztóként tudod hasznosítani.

De aztán jön az emelt fok:





Szándékosan kerestem olyanokat is, ahol csak egy pár nyitófül kell, mégsem lehet egyik percről a másikra több százhoz hozzájutni, de ha tetszik például az öv, biztos segítenek a barátok, ismerősök is, hogy bár hosszabb idő alatt, de összejöjjön a szükséges mennyiség. :) Ha színeseket pedig nem találsz, a körömlakk mindig jó szolgálatot tesz! 




2012. október 26., péntek

Amikor valami meg AKAR születni

Nem tudom, voltál e már úgy, hogy valamit elterveztél, de soha nem volt rá időd? És az a valami egyszer csak jelet küld, hogy elég legyen a halogatásból, meg kell végre csinálnod!
Velem most ez történt. Már régebben találtam egy számomra nagyon tetsző mintát az interneten. Konkrétan ezt:


Szerintem aranyos, de... Honnan szerzek hozzá ilyen kis kulcsokat? A fekete szalag a szélére még csak csak megoldható könnyedén, de a kulcsocskák?! És akkor ma a munkahelyemen megláttam egy fél pár fülbevalót. Amin három különböző kulcs volt és egy kis lakat. Majd pár órával később egy egyszerű kis maszkot, amire viszont körben fekete csipke volt ragasztva. Szerintetek mi ez, ha nem jel? Tehát ez lesz a következő projekt. Szívem szerint azonnal bele is kezdenék, de előbb körbe kell néznem, találok e itthon megfelelő színű fonalakat hozzá. Valami változtatás mindenképp lesz rajta, de a domináns minták- a holló és az idézet mindenképp marad. Az idézet, amely Edgar Allan Poe: A Holló című verséből való, s amit itt tudsz elolvasni.

2012. október 23., kedd

Halloween

Közeledik Mindenszentek éjszakája, angolszász országokban azonban ez az ünnep más, mint például Magyarországon. Itt a vidámságon van a hangsúly, a gyerekek jelmezekben járják a várost, édességet gyűjteni indulnak. Bekopognak, becsengetnek a házakba, és mikor ajtót nyitsz, ezt mondják: Trick or treat! Magyarul ezt, nagyban szerintem a filmek hatására (valahogy szinkronizálni kellett a mondatot, úgy, hogy az értelme is megmaradjon): Csokit vagy csalunk!-ra szokták fordítani. Szó szerint inkább valami olyasmi lehetne: Trükk vagy élvezet! 
A fonal angolul: thread. A treat szóhoz nem sok kell, hogy thread legyen. Elég, ha a "tanárnéni" kijavítja. Ezzel az ötletemmel és egy interneten talált Halloween témájú keresztszemes minta felhasználásával készült el ez a kis képecske. Jópofa keretre vár, de szerintem nagyon aranyos lett. Amit még a szövegen kívül hozzáadtam, az például a sárga "csillogás" a macska szemében. 
Remélem, tetszik nektek is! 
A szokásos hibát azonban elkövettem... Amikor lementettem a keresztszemes mintát, semmilyen megjegyzést nem tettem, hogy honnan van. Szóval... De azért, isten neki, fakereszt, leszek olyan bátor és megosztom veletek, mivel ingyen letölthető képről van szó, ha emlékeim nem csalnak.

I'm not owning of this pattern, found on the internet, was free to download
És ez lett a végeredmény:



2012. október 14., vasárnap

Sugar Skull

Szeretem én nagyon a Bagpuss képet csinálni- lassan tényleg a végére érek, de a fonalat nem tudtam pótolni most sem. Hiába sikerült most elmenni a másik városba, hiába már az is, hogy itt is nyílt, a mi városunkban bolt. Sajnos én DMC fonallal hímzek most és mindenütt csak Anchort árulnak. Bár, a városunkban lévő bolt most készül a DMC árusítására, de sajnos, erre valószínűleg csak karácsony környékén fog sor kerülni. Ez szomorú, de még van egy szintén közeli város, ahol szét akarok nézni valamelyik héten. 

Ha már így jártam, nincs mese, valami más tennivaló után kellett néznem. Régebben tettem szert egy aranyos kis készletre. Egy házikó a minta, virágok, ég, az égen madarak. A készlet része volt egy nagyon aranyos kis fa képkeret is. De amikor készen lettem a képpel, akkor derült ki- gond van. Ha ugyanis a képhez a hozzá járó keretet akarom használni, magából a mintából maradnak eltakart részek is, például pont a madarak... Gondolkozni kezdtem, végül úgy döntöttem, a kép nem kerül bele ebbe a keretbe. De akkor mégis... a kicsi fa képkeret annyira aranyos volt, egyértelmű volt hát, hogy valamit ki fogok találni, mi kerüljön bele. Az elhatározást tett követte. Körülnéztem a gépemen és a pinterest-en lementett ötletadó képeim között és meg is találtam a megoldást. 
A mexikói halottak napjához kötődő sugar skull vagy cukor koponya már elég rég óta mániánk a Kedvesemmel. Több sem kellett, amikor megláttam egy hímzett koponyát, kaptam magamat és én is megcsináltam. A Kedvesem épp a barátjánál volt, átszaladtak valamiért hozzá, s míg én visszavártam a fiúkat, számoltam, méricskéltem... mégsem akartam, hogy megcsinálom, aztán ez sem lesz megfelelő méretű a kicsi keretnek. És a végeredmény? Ez lett:


2012. október 11., csütörtök

Hmmm... PINteresting

Nem tudom, te jártál e már így? Bogarászol a neten, mert valamilyen ötletet keresel. Aztán találsz egy neked tetsző képet, amit, úgy érzel, jó lenne lementeni. Meg aztán találsz még egyet és még egyet... És aztán sok, netről lementett képed van a gépen. Ha rendszerető vagy, akkor már a lementéskor könyvtárba is rendezed a képeket. Ha nem, akkor egy idő után talán rendet csinálsz a nagy masszában. Aztán ott van az a pillanat, amikor rendet akarsz tenni a gépeden. Elkezdesz agyalni- ezt kitöröld? Hagyd a gépen? Írd ki mondjuk dvdre, cdre?
Miért nem olyan egyszerű ez, mint a fényképekkel, újságkivágásokkal? Hogy fogsz egy parafatáblát és kitűzöd őket, hogy szem előtt legyenek, a kezed ügyében legyenek... meg amúgy is, a sok jó ötlet, és ha ismerősnek, barátnak meg akarsz egyet mutatni, akkor azt csak a saját gépeden tudod...

Ha éreztél már ilyet, akkor lehet, hogy pont neked találták ki ezt az internetes oldalt. Nagyon egyszerű regisztrálás után létrehozod a saját, virtuális kis "parafatábládat". Megnézheted a többiek "tábláit", az ő képeiket a saját tábládra tűzheted fel. De ha akarod, létre tudsz hozni egy gombot a böngésződben, hogy aztán bárhol is találsz számodra tetsző képet, egy kattintással fel tud tűzni a saját kis táblácskádra! 

2012. október 7., vasárnap

Hétvége

Megint úgy elment, hogy észre sem vettem szinte. Ez már csak a hétvégék szokása. 
Mondjuk, amivel haladtam:
- A konyhai szalagfüggöny leszedve, beáztatva. Kritikán aluli volt már annak is az állapota. Az ablak a mosogató előtt van. Ami felettébb praktikus, mert mosogatás közben lehet nézni a kertet. ... Öööö... A kertet. Ami most sehogy sem néz ki. Nagy cserepekben ugyan nőnek szépen az én kis levendula bébijeim. Magról neveltem őket, mert az a nagyobb kihívás ugye! Nem kapkodják el ám a dolgot. Valamikor májusban vetettem el a magokat, most olyan hat-hét centisek. További átültetés vár rájuk. A telet még cserépben töltik, aztán mars ki a bejárati ajtó elé! A másik csapat meg a kertben marad, találunk nekik egy kellemes sarkot, azt hiszem. Bár ők szerintem továbbra is valamiféle ládában fognak maradni.
- A hálószoba nagyjából kiürült. Ott már akár egy további tíz-húsz perces munka után el is lehetne kezdeni a festést, bár ez tuti, hogy nem fog a jövő héten megtörténni. De legalább már haladtam előre a dolgokkal. És így lett hely arra is, hogy a matracunkhoz végre a padlástérből lekerüljön az ágykeret is. Továbbra is csak ideiglenes megoldás, de nem nyafogok már ezen. Alakul, ahogy tud.
- A Bagpuss kép a végéhez közeledik. Sajnos már látom, hogy a következő hét sem lesz a megfelelő arra, hogy befejezzem. Ugyanis nem voltunk a szomszéd városban, nem tudtam beszerezni azokat a fonalakat, amikből balszerencsémre kifogytam. Pedig már kész a következő terv, pontosabban mindjárt kettő. Az egyik lehetőség, hogy fekete anyagra gyakorlatilag csak fehérrel hímzek majd, és egy panda fejecske lesz a végeredmény. A másik lehetőség, hogy nem kevesebbet, mint egy eredeti Alice Csodaországban illusztrációt próbálok meg keresztszemessel kihímezni. Ami nem kis kihívás, valljuk be! Akkor meg fehérre fogok hímezni feketével. 

Amit tudok, hogy lassan csak elindul a ház átalakulása. Bár nagyon messze van még a vége. Ha a festés része megvan, akkor mutatok nektek képeket is! 

2012. október 3., szerda

Csak úgy eszembe jutott...

Netes nézelődés. Fáradt vagyok hímezni, de azért Bagpuss készül, készülget. Jönnek a hidegek, valamivel csak le kellene kötni a gyereket? Sátorozhat a lakásban. Jól jöhet egy elbújós kuckó.




 De miért is csak a gyerekeknek lehet ilyen?





Amúgy persze alkalmi "sátornak" tökéletesen megfelel az is, ha például egy nagy lepedővel vagy pléddel leteríted az asztalt, hogy a szélek lelógjanak a földre, vagy bútorok, például két fotel és egy pléd segítségével készítesz rejtekhelyet. Ne csak a gyerek, Te is használd a fantáziádat! 
Megfázott? Mit szólnál egy kamillás inhaláláshoz? Én gyerekkoromban nagyon szerettem- a forró vízbe anyu beleszórta a kamillát, a fejünkre törülközőt terített... télen jól esett, néha csak azért mondtam, hogy kapar a torkom, hogy kamillázzunk. Építs sátrat, készíts elő mindent a kamillás inhaláláshoz és kuporodj be te is mellé egy kicsit! Így a biztonságára is felügyelhetsz, hiszen a forró víz nem gyerekjáték, de neked is jót fog tenni egy hideg téli napon, hidd el! 

2012. október 2., kedd

BLOGarászó

Mondtam, szeretem a vintage dolgokat. A lakás csinosítgatásán törve a fejemet keresgélem a lelőhelyeket, megvásárolható dolgok után kutatva. Meséltem a vonzódásomat a fotózáshoz. Ehhez is mindig keresem a felhasználható képeket. A kettő az egyben ideális megoldása ez az internetes oldal. 
Képek, mindenféle nyomtatható dolgok mellett png kiterjesztésű fájlokat is le lehet innen tölteni, amit a saját fényképeink dekorálásához pár kattintással tudunk használni. Nem kell komoly photoshop vagy egyéb, profiknak való program, ördöngös számítógép ismeret, ha valaki a szabványos fényképeire a sarokba egy virágot, vagy egyéb képet szeretne rátenni. Ráadásul, ha ezzel a módszerrel egy kicsit feldobjuk a képet, kinyomtatva elég lehet esetleg az a fajta képkeret, ahol két üveglap közé kell betenni a fényképet.