2013. március 11., hétfő

Viaszkosvászon

Tudom, tudom, ne javíts ki: viaszosvászon. De boldogul nagymamám mindig így mondta. Mint ahogy azt a bizonyos margarint is csak úgy mondta: Rama. Hiszen az van ráírva és valljuk be- apai nagymamámat még nyugodtan lehet egyszerű parasztasszonynak hívni. Amikor ő gyerek volt, az volt az elfogadott, hogy pár iskolát kijárt a gyerek, aztán dolgoznia kellett. Így tett ő is, de van valami, amit úgy adott nekem örökségbe, hogy akkor nem is tudtam megérteni. Csak most. Most is az ő keze fogja lélekben a kezemet minden öltésnél. Hiszen ő tanított meg hímezni.

De egy kicsit elkalandoztam. Hiszen most egy kicsit a viaszosvászonról szeretnék beszélni, mivel újra reneszánszát éli. Egyszerű kezelni, egy mozdulattal le lehet takarítani és mostanában olyan minta és szín választékban lehet kapni, hogy minden lakókörnyezetben megállja a helyét, minden stílusba be lehet illeszteni. 
Egy valami tény- egy néven emlegetjük, de kétféle létezik. A viaszos vászon, amikor a minta a bevonaton van. Ez bizony egy idő után le fog kopni tartós használat mellett. Létezik viszont a laminált pamut, ahol a minta a szöveten van, erre kerül a bevonat. Ez értelem szerűen sokkal tartósabb, de nem tudom, mennyire egyszerű a beszerzése! 

De a terítőn kívül még egyéb is készülhet belőle. Íme néhány ötlet. Próbáltam olyanokat keresni, amikhez nem kell mesteri varrótudás. A varráshoz angol nyelven találtam egy nagyon jó kis segédletet, Sew Mama Sew oldalán.
Főbb ötletek: (előre is elnézést, ha valamit nem a magyarban használatos szaknevén hívok!)
- Az anyagon lévő hajtásvonalakat tüntesd el az anyagról szabás, varrás előtt. Ez nagyon egyszerű- melegebb szobában vagy a meleg időben a napra kitéve elsimul az anyag.
A varrás megkönnyítésére ötletek:
- A varráshoz válassz farmer anyag varrására készült tűt.
- Használj teflonos talpat vagy görgős talpat
- Tegyél például papírszalvétát, papír zsebkendőt a vászon és a varrógép talpa közé
- Ragassz maszkolószalagot a varrógéptalp aljára
- A maszkolószalagot ragaszthatod magára az anyagra is, de ez kevésbé népszerűbb megoldás, mivel a szalag eltüntetése a varrás után már trükkös lehet.
- Létezik lépegető talp is, ezt is meg lehet próbálni.


Magyarul ötletekete ezen az oldalon találtam. Ide másolom őket, hogy ne kelljen keresgélned, de mindenképp nagyon érdemes átnézni ötletekért Nemcsak Táska oldalát!  
"Az első dolog a rétegek egymáshoz rögzítése:
- gombostű elfelejtve, hiszen a lukak megmaradnak rajta.
  Helyette irodai csipeszt, más néven Binder csipeszt
  használtam, de a ruhacsipesz is tökéletesen megteszi. 

A varrógép könnyen viszi az anyagot, viszont nem hibázhatunk varrás közben, mert a lyukak ismét csak megmaradnak.  


A lezáró-öltések szintén szóba sem jöhetnek (alias oda-vissza varrás), hiszen nem varrhatunk végig háromszor egy lyukadós anyagon. Marad a kézi kötözés, és a szálak és a csomók visszaöltése az anyagba.
Természetesen mindezek csak egy már meglévő varratba eshetnek.

Aztán! Az ember minden igyekezete ellenére előfordulnak apró lyukak a vásznon ... Nem lehet mit tenni, a legnagyobb gondossággal is elkerülhetetlen.

Ami még szintén fontos:
- az anyag fonákán való varrás után kifordítjuk és kívülről is letűzzük. Csak a belső öltéssor nem tartana hosszú ideig,  hamar átszakadnának a varratok. "




1. Uzsonnás táska:


Az elkészítés menetét ide kattintva érheted el! Ezzel a technikával készülhet amúgy szatyor is, pusztán csak a két oldalra kell egy-egy fület felvarrni, vagy esetleg egy vállpántot és akkor akár strandtáska méretben is megcsinálhatod. Hiszen a viaszosvászon ideális a vizes törülközőnek, fürdőruhának. 

2. Kötények, előkék, köpenyek festéshez nagyobbacskáknak:

3. Párnahuzat. Hiszen miért is ne? Mondjuk meg kell találni az a közeget, ahová illik ilyen párna. De tegyük fel, a kerti nyugágyhoz, hintaágyhoz el tudom képzelni. De lehet a lakás nyári kiegészítője bohókásabb hangulatot kedvelőknél. 


4. Kárpitnak. Hiszen ideális borítása lehet konyhai székeidnek, vagy akár a fedett teraszon lévő bútoroknak. Tisztítani is egyszerűbb, mint a szövetet. 


5. És persze táskák, szütyők, tasakok, szatyrok, neszesszerek, tolltartók, irattartók....





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése